Hoe blijf je veilig tijdens online daten?

Hoe blijf je veilig tijdens online daten?

Online daten is voor iedereen toegankelijk. Hoewel het grootste deel op zoek is naar een liefdesrelatie zijn er ook personen die andere bedoelingen hebben. Vrouwen, maar ook mannen, dienen voorzichtig om te gaan met online daten. Veiligheid boven alles, maar hoe blijf je nu veilig tijdens online daten?

Wat je niet moet doen

Veiligheid tijdens online daten wordt voor een groot deel bepaald door hoe je er zelf mee omgaat. Wees niet te open tegen iedereen je spreekt, vooral niet in het begin. Deel bijvoorbeeld nooit in het eerste gesprek je persoonlijke informatie waarmee iemand je op het internet kan opzoeken. Dit is je volledige naam, je woonadres en andere gevoelige informatie zoals je telefoonnummer. Iemand die je kwaad wil doen, van je wil profiteren of misbruik van je wil maken kan al genoeg hebben aan een aantal hints om je te vinden. Dat is iets wat je wilt vermijden als je nog niet zeker weet of je de ander kunt vertrouwen.

Laat jezelf niet onder druk zetten door de ander om gegevens vrij te geven. Als je niet comfortabel bent om de gegevens te delen doe het dan ook niet. Leg rustig de reden uit waarom je dit nog niet wilt doen. Als de ander echt interesse in je heeft dan kan de persoon dit ongetwijfeld begrijpen. Als dit niet het geval is wees er dan niet bang voor om het contact te verbreken. Iemand tijdens online daten al onder druk zetten belooft immers niet veel goeds voor de relatie waarin het contact veel intenser is.

De eerste ontmoeting

Als het tijd wordt voor de eerste ontmoeting dan wordt het aanbevolen om dit op een openbare plek te doen zoals een restaurant of café. Het is ook mogelijk om overdag in een lunchzaak af te spreken of samen een activiteit te doen. Tijdens de eerste ontmoeting is het niet de bedoeling dat je alleen met de ander samen bent. Door af te spreken op een openbare plek is er altijd iemand in de buurt als je hulp nodig hebt. In 99 procent van de gevallen is het niet nodig om hulp te roepen maar als je bij de 1 procent hoort dan ben je blij dat je het gedaan hebt.

Een contactpersoon

Naast het afspreken op een openbare plek is het ook verstandig om iemand alles te vertellen over de ontmoeting. Laat gegevens achter waar het plaats gaat vinden, om welke tijd en met wie je afspreekt. Vermeld hierbij alles wat je over de persoon weet zoals de volledige naam en telefoonnummer. Geef het ook door aan je contactpersoon als er wat verandert in aanloop naar de ontmoeting.

Laat je contactpersoon weten dat je naar de ontmoeting gaat en spreek af dat je om een bepaalde tijd belt of een bericht verstuurd om te laten weten dat het in orde is. Als je date dit niet goed vindt dan is dit een teken om zo snel mogelijk te vertrekken. Niemand zou er een probleem mee moeten hebben dat je je contactpersoon inlicht over hoe het ervoor staat. Spreek eventueel ook een codewoord af voor als je niet eerlijk kunt vertellen wat er aan de hand is. Vraag bijvoorbeeld tijdens het controlegesprek hoe het met je hondje gaat terwijl je in de werkelijkheid geen hondje hebt. Dit codewoord moet voor de ander aanleiding zijn om je te redden uit de situatie waarin je je bevindt. Het komt bijna nooit zover dat een eerste ontmoeting op een situatie uitloopt waaruit je gered moet worden maar het is altijd beter om te voorkomen dan te genezen als het op je veiligheid aankomt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *